Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

Intrebari si Raspunsuri cu Ismet Himmet partea 1

Maestrul Ismet Himmet raspunde la intrebari despre WDP si traditii

Prima intrebare este daca noi urmam vreo traditie, daca WDP umeaza vreo traditie.

Aceasta intrebare are un raspuns mai greu de dat pentru ca si eu si multi dintre elevii mei am studiat arte martiale traditionale dar si moderne. Dar felul in care ne exprimam kungfu-ul nu este intr-o maniera traditionala. Este foarte important sa intelegeti asta.

Pe scurt, din 1985 (de cand practic eu arte martiale) am practicat diferite stiluri de arte martiale. Pana in anul 2000 am practicat arte martiale externe. Am inceput cu un stil de karate, dupa care am continuat cu taekwondo, kick-boxing, muay tai. Cel mai important stil intre 1991-1999 a fost kungfu (ca lupta de strada). Acesta provenea de la Marele Maestru Dragoslav Kostic. Deci aceasta a fost formarea me initiala – in principal arte de lupta.

Apoi in 1998 am avut contact pentru prima data cu cu taijiquan-ul in Germania, in Berlin dar la momentul respectiv nu m-a convins pe deplin.

Am calatorit in China in anul 2000 si practic atunci a inceput studiul artelor martiale interne pentru mine.

La inceput am fost intr-o academie Shaolin si am studiat kungfu-ul de acolo. In fiecare dimeata programul de qigong era „Red Sand Palm Qigong” al marelui maestru Long Jin Ju. Dupa aproximativ un an am mers la Muntele Wudang si am devenit elevul marelui maestru You Xuan De care la vremea respectiva traia acolo. In momentul acesta GM You Xuan De nu se mai afla pe muntele Wudang ci pe Nan Wudang (Wudangul din Sud). Pe atunci el inca mai avea scoala sa prin care promova artele vechi pe muntele Wudang. In zilele acelea maestrii clanul Xuan Wu erau toti grupati intr-o singura scoala. Intre 2000-2005, cand traiam acolo, principalul meu profesor a fost Tang Li Long care chiar si acum are o scoala Xuan Wu Pai pe muntele Wudang.

Dar felul in care eu predau si ceea ce predau nu este acea traditie.

Trebuie sa intelegeti in primul rand cum definesc eu traditia si cum o definesc (poate) alti oameni. Pentru mine traditia inseamna ca inveti ceva de la profesorul tau si transmiti acele invataminte mai departe, catre generatia urmatoare exact la fel cum le-ai primit. Nu este ceea ce fac eu. Pentru ca, chiar si pe timpul lui GM You (eu sunt generatia 15 si el este generaia 14), toti descendentii au un stil putin diferit unul de celalalt. Toti ne-am insusit cunostinte similare, de exemplu bazele sunt la fel. De exemplu cele 5 animale erau de baza pentru toata lumea. Dar dupa aceea unii au aprofundat mai mult Bagua, altii Taiji si altii Liangyiquan. Fundatia era aceeasi pentru toata lumea. Dar totusi erau diferente. Iar ceea ce fac eu este cel mai aproape de interpretarea lui Tang Li Long si mai putin apropiat de bazele si formele lui Yuan Li Min.

Dar, una peste alta, Xuan Wu Pai are un fel aparte de miscare ce provine din cele 5 animale, iar acestea, in istoria celor 5 animale, ele provin din stilul de lupta cu sabia. Este un sistem de qigong dar provine din lupta cu sabia. Si acest sistem de lupta cu sabia – Dan Jian (sabia elixir) este o combinatie intre 9 stiluri de sabie diferite. Se cheama asa tocmai pentru ca este o combinatie intre cele mai semnificative 9 stiluri de lupta cu sabia din China.

Si de aici provine sistemul nostru de a ne misca. Si este ceea ce eu azi numesc sistemul de miscare in 8 dimensiuni. Doar ca eu sunt singurul care il denumeste asa. Nimeni din XuanWu Pai nu ii mai spune asa. Eu doar folosesc acest nume ca sa explic lucrurile mai bine oamenilor.

In concluzie: Nu, nu urmam TRADITIA dar urmam PRINCIPIILE !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.