Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

Bucuria si provocarea pe care o reprezinta antrenamentele la inceputul vietii de mama

 

1-copii-wdp-china

Cand Cezar avea doar 8 luni, parintii lui, Andra si Alex au decis sa calatoreasca in China pentru a-si petrece luna de miere antrenandu-se la Academia WDP China din Insula Hainan. Catharina este o mama care isi creste singura fetita, acum in varsta de 5 ani. In fiecare an isi petrece o parte a timpului antrenandu-se in scoli si temple din China, intotdeauna insotita de fiica ei.

Desi prima reactie ar fi “Nu se poate!” sunt multe exemple care arata ca se poate si chiar este benefic sa combini antrenamentul cu primele etape ale vietii de mama astfel incat atat mama dar si copilul sa fie fericiti. “In timpul sarcinii copilul isi petrece timpul in corpul tau ascultand bataile inimii tale” ne spune Andra, “iar dupa nastere isi doreste sa fie purtat in brate tot timpul pentru a te simti cat mai aproape”. In loc sa vada asta ca pe o dificultate, Andra alege sa o considere o oportunitate sa isi exerseze corpul purtandul pe micul Cezar.

2-antrenament-copii-china
In vechime, in China, oamenii stiau cum sa se antreneze impreuna cu copii lor

“Chiar daca unele mame nu recunosc adevarul este ca dupa nastere suferim de depresia postpartum” spune Andra. “Suntem obosite dar nu putem dormi, plangem, ne simtim corpul e parca ar fi din gelatina. Totul pare sa ne copleseasca dar lucrul care este cel mai important este nevoia de conexiune cu bebelusul”.

3-exercitii-mobilitate

“Am reluat antrenamentele dupa 6 saptamani de la nastere. Pe atunci Cezar plangea mult iar antrenamentele m-au ajutat sa creez momentul nostru. M-a ajutat sa ma relaxez si imi transform gandurile dintr-o mare harababura in claritate si pace. Si a fost si o ocazie buna sa slabesc ceea ce este o problema pentru multe femei dupa nastere.”

Il tine intr-un ham pentru bebelusi si exerseaza la stepper in fiecare seara. “Inainte imi lua ceva timp pana reuseam sa il adorm. Dar dupa ce exersam pe stepper adormea imediat”.

Imaginile din partea a doua explica cateva exercitii pe care le poti face impreuna cu bebelusul tau.

4-stepper

Catharina s-a ghidat dupa un principiu similar. Imediat dupa nastere nu a facut exercitii fizice pentru ca a considerat ca nu era potrivit pentru acea perioada. Dar cand fetita ei avea 9 luni a dus-o pe o pajiste din apropiere si si-a luat si sabia cu ea. Copilul depinde inca foarte mult de prezenta mamei la aceasta varsta dar cand fiica ei se juca singura Catharina profita de acest timp pentru a se antrena. “Am fost in locuri unde fiica mea se simtea fericita si acolo m-am antrenat si eu. Cateodata era chiar amuzant la locul de joaca. Eu exersam loviturile de picioare in timp ce celelalte mame mancau biscuiti.”

“Poti sa renunti la totul pentru copil” spune ea. “Dar pentru mine este important sa raman ceea ce sunt si sa imi continui antrenamentul si asta ma ajuta si sa fiu o mama mai buna.”

5-wei-an

Sa iti pastrezi echilibrul nu e deloc usor. “Cand ai grija de un copil mic intotdeauna traiesti cu sentimentul ca nu apuci sa termini ce ai de facut. Te vei intrerupe de fiecare data. Nu poti nici macar sa dormi fara sa fii intrerupta. Din cauza cestor intreruperi nu reusesti sa iti urmezi cursul. Dar vei realiza ca este doar un gand.”

Desi sunt multe dificultati si lipsuri, in acelasi timp vei realiza si o imensa bogatie interioara care apare. “Vei invata repede sa ai incredere si sa vezi ca tot ceea ce trebuie sa stii este deja in tine. Nu te-a invatat nimeni cum sa fii mama si totusi cand cand te afli intr-o situatie vei stii intuitiv ce ai de facut. Cateodata simti ca nu mai poti continua dar cand depasesti problema pe care o aveai vei spune Sunt inca aici! Sunt bine si am si castigat un plus de putere si rezistenta.”

Dupa cum spune Catharina aceasta e esenta a ceea ce poti invata. “Incepe atunci cand dai nastere. Ai sentimentul ca nu mai ai putere deloc, ca nu mai poti continua. Dar nu te poti opri. Copilul tau este acolo! Exista o un potential de forta atat de mare! Pot sa imi aduc aminte exact cum a fost si ce am simtit cand am dat nastere fiicei mele Aliya. Simteam ca tot universul explodeaza in acel moment. Toate barierele pe care le percepe mintea noastra – nu exista!”

6-wdp-china-kungfu

Sfatul ei pentru viitoarele mame: “Incercati sa va pastrati linistea interioara. Pentru ca daca nu veti face asta veti innebuni. Si asta incepe cu privarea de somn.”

Un lucru pe care il vei invata crescand un copil este sa nu te mai gandesti la trecut. “Copiii mici pot face sau spune lucruri care te pot rani adanc. Dar in momentul urmator te vor iubi din tot sufletul din nou. Asa ca vei invata sa lasi trecutul sa fie trecut si sa intelegi ca prezentul nu mai are nicio legatura cu ce s-a intamplat mai devreme cu cateva momente.”
Un lucru pe care il putem invata din povestile Catharinei si Andrei este sa nu avem o imagine ingusta asupra ideii de antrenament. Inseamna mult mai mult decat niste exercitii fizice si cateodata exact dificultatile te fac sa te dezvolti mai mult si iti aduc mai multa bucurie atunci cand reusesti sa treci peste ele.

Multumiri catre Andra Zucoc si Catharina Costanzo (si Cezar & Aliya) pentru experientele pe care ni le-au impartasit.

Un articol original de Julia Marquardt, WDP China
Traducere si adaptare realizata de WDKF – WDP Romania

Partea a 2-a: 11 exercitii simple pe care le poti face impreuna cu bebelusul tau

11 exercitii simple mama bebelus

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.