Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

Teoria celor 5 elemente si seminarul din august 2016

Cuprins:

 1. Cele 5 elemente in cultura chineza
 2. Seminarul „Outdoor training weekend” pentru studiul Qigong-ului celor 5 animale
  1. Lista contacte pentru inscriere
  2. Costuri si conditii de participare

Cele 5 elemente in cultura chineza

Wu Xing (chineza: 五行; pinyin: Wǔ Xíng) se poate traduce ca 5 elemente, 5 faze sau 5 transformari si este prescurtarea sintagmei Wu zhong liu xing zhi qi care inseamna Cele 5 tipuri de qi care domina in diferite momente.

Acesta este un concept folosit extensiv in cultura chineza pentru a explica diverse fenomene de la functionarea organelor interne ale corpului si pana la fenomenele astronomice, fengshui, medicina traditionala etc.

Cele 5 elemente sunt Lemnul, Focul, Pamantul, Metalul si Apa.

Diagrama celor 5 elemente. Sagetile pline indica ciclul creatiei si sagetile goale indica ciclul distrugerii (controlului)
Diagrama celor 5 elemente. Sagetile pline indica ciclul creatiei si sagetile goale indica ciclul distrugerii (controlului)

Cele 5 elemente sunt dispuse pe un cerc si interactioneaza intre ele in doua feluri:

  1. Ciclul creatiei (xiāngshēng) reprezentat prin sagetile pline prin care fiecare element se hraneste din cel anterior si il hraneste sau il creaza pe cel ulterior.
   Astfel apa ajuta lemnul sa creasca, lemnul hraneste focul care produce cenusa (pamant). Din pamant extragem metalul care, la randul lui, este consumat de apa (prin oxidare). Astfel se inchide cercul si transformarile se reiau.
  2. Ciclul distrugerii (xiāngkè) sau al controlului reprezentat prin sagetile goale. Fiecare element este distrus (sau limitat ca efect) de sageata indreptata spre ele si ingradeste sau distruge un altul asupra caruia este indreptata  sageata.
   Apa stinge focul. Focul topeste metalul. Metalul poate taia prin lemn. Lemnul* (radacinile copacului) strapung pamantul. Pamantul  poate stavili cursul apei.

*Lemnul este de fapt o traducere improprie in acest caz a caracterului 木 care ar trebui tradus prin cuvantul copac. De altfel, pictograma caligrafica mu este mai mult decat elocventa si reprezinta un copac cu radacini si ramuri.

Asocieri intre elemente

Conform Wu Xing intreaga structura a universului si schimbarile din acesta sunt o oglindire interactiunilor ce au loc intre cele 5 elemente (faze). Acestor faze le sunt asociate organe vitale, animale reprezentative, culori, sentimente si alte calitati. Iata cateva exemple:

LEMN FOC PAMANT METAL APA
Animale Dragon Cocor Tigru Sarpe Testoasa
Emotie Furie / altruism Ura / iubire Neliniste / bucurie Suferinta / curaj Frica / blandete
Caracter Idealist, spontan, curios Pasionat, intens Placut, cinstit Rational, intuitiv Inteligent, erudit
Organ Yin Ficat Inima / pericard Splina / pancreas Plamani Rinichi
Organ Yang Vezica biliara Instestin subtire Stomac Intestin gros Vezica urinara
Organ senzorial Ochi Limba Gura Nas Urechi
Parte a corpului Tendoane Puls Muschi Piele Oase
Faza a vietii Nastere Tinerete Maturitate Batranete Moarte / Conceptie
Anul nasterii se termina cu 4 sau 5 6 sau 7 8 sau 9 0 sau 1 2 sau 3

Seminarul „Outdoor training weekend”

In cadrul celor 3 zile vom studia cateva secvente dinamice de Qigong. Acestea sunt legate de modul de miscare a celor 5 animale din tabelul de mai sus. Ele au ca scop principal imbunatatirea functionarii organelor asociate cu acestea. In paralel, multe dintre miscari sunt asociate unor aplicatii martiale pe care le vom exersa pe parcursul stagiului.

Aceste exercitii sunt considerate o baza fundamentala pentru toate scolile Wudang Principles (tinand cont de descendenta Wudang Xuan Wu Pai). Ele trebuiesc cunoscute de toti practicantii din cadrul scolii noastre si de oricine doreste sa isi imbunatateasca sanatatea prin exercitii de Qigong.

Va reamintim linkul catre eventul Outdoor training weekend la care va invitam sa participati daca va intereseaza sa exersati in aer curat cateva miscari de Qigong si Kungfu traditional. Si-au anuntat deja participarea colegii nostri de la cursul de Qinna din cadrul ASC Chinese Shaolin Kungfu alaturi de maestrul Bogdan Todirita care are in plan cateva activitati speciale. Cei interesati vor putea incerca escalada, coborare in rapel sau tiroliana.

Pentru orice relatii suplimentare contactati-ne:

Alex Zucoc 0745.84.32.90
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania contactwdkf@gmail.com

outdoor-training-5elements

Costuri si conditii de participare:

* 220lei – cazare 2nopti / 3zile + 3mese/zi. Locurile sunt limitate la 40 persoane. Termenul limita este 15 iulie iar inscrierea presupune achitarea unui avans de 100lei.
* Copiii sub 7 ani nu platesc nimic atat timp cat nu ocupa pat separat.
* Cazarea se face in camere de 2-4 paturi, toate cu baie proprie.
* Taxa de stagiu este de 50lei. Pentru membrii clubului NU se percepe taxa de stagiu.
* Transportul nu este inclus in pret. Distanta de la Bucuresti este de 186km, costurile fiind ce cca. 40lei dus-intors de persoana.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.