Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

Intrebari si raspunsuri cu Ismet Himmet partea a 2-a

Ce inseamna WDP si ce este Shizaam

In zilele mele de inceput, cand ma antrenam pe muntele Wudang erau multi maestri care veneau acolo. Din alte descendente sau din alte stiluri interne si externe si de la Shaolin. De exemplu Shi Yan Min este unul dintre cei foarte faimosi (acum e in New York) ca a vizitat Wudang-ul si pe You Xuan De si a demonstrat Taiji in scoala noastra. Au fost si alti maestri. De Chen Taiji, Sun Taiji, Wu Taiji – toti veneau la aceste mari intruniri si, cand veneau la scoala noastra, primul lucru care le era aratat erau cele 10 Principii. Nu le aratau Bagua, nu le aratau XingYi sau LiangYi. I duceau la acel perete unde sunt scrise cele 10 principii si le explicau unul cate unul.

Asta este ceea ce urmam noi. Nu urmam traditia fizica. Dar o urmam pe cea spirituala care consta in cele 10 principii

Asta este pentru intrebarea daca noi urmam vreo traditie:

Nu, nu urmam traditia si daca ma veti intreba despre descendenta – Nu, nu facem parte din descendenta. Daca vorbim despre cine este maestrul meu, principalul meu profesor este Tang Li Long la Muntele Wudang pentru arte martiale interne, iar maestrul (shifu) este You Xuan De. Asta era atunci si este valabil si azi.

Dar felul in care predau eu si felul in care impartasesc ceea ce am invatat nu este felul in care predau ei. De aceea nu mai sunt considerat ca apartinand celei de a 15a generatii a Xuan Wu Pai si nici nu sustin asta, dar, cu siguranta, pot spune de la cine am invatat arte martiale si asta ii datorez cam 80%, intre anii 2000-2005 la Wudang, maestrului Tang Li Long. Iar Shifu este You Xuan De. Dar primul meu profesor de kung fu a fost Dragoslav Kostic. El mi-a dat principalul mod de gandire pentru tot ce a urmat dupa. Tot ce am invatat la Shaolin si la Wudang este pe fundatia pe care a cladit-o maestrul Dragoslav. Si ce este asta? M. Dragoslav este un artist foarte „intens” care a practicat multe arte martiale. Box, muay tai, taekwondo si chow gar kung fu. Si a decis sa modifice din acele stiluri traditionale pe care le invatase. Aceste stiluri traditionale l-au invatat mult si de acolo si-a modificat stilul de lupta bazat pe ceea ce functioneaza si ce nu. A folosit si modul de gandire al lui Bruce Lee sau Jeet Kun Do. Nu a practicat JKD dar a invatat singur si a demonstrat in multe lupte cu tot felul de artisti martiali din diferite stiluri care l-au provocat. A avut multe lupte prin care si-a demonstrat eficienta stilului de lupta. Asta e ceea ce am avut eu inainte de a intra in artele martiale interne. De aceea toate aplicatiile mele sunt bazate pe modul de gandire al M. Dragoslav. Adica un mod direct si simplu de autoaparare. Nu esti puternic, esti o persoana mai slaba si trebuie sa te poti apara in fata unei persoane mai puternice. Asta ma intereseaza si azi pentru ca si eu sunt o persoana mai mica si majoritatea luptelor pe care le-am avut au fost impotriva unor oameni mai mari ca mine. De aceea tot ce fac merge in aceasta directie. Trebuie sa functioneza impotriva unui oponent mai mare sau mai puternic.

A doua intrebare – ce este WDP si ce insemna Shizaam

WDP este un acronim la Wu Dang Principles. Si foarte important: NU este Wudang Pai ci este Wudang Principles. Pentru ca Wudang Pai revendica traditia si descendenta. Noi nu facem asta. Dar tot ceea ce facem este in acord cu cele 10 principii ancestrale daoiste. Si daca ma intrebati de unde sunt aceste principii – ele sunt mai vechi decat umanitatea. Pentru ca sunt niste legi naturale. Nu sunt niste chestii la care s-a gandit cineva si le-a scris. Sunt legi ale naturii puse in cuvinte. In fiecare miscare pe care o facem incercam sa ne acordam acestor principii. Asta inseamna Wudang Principles.

Iar Shizaam este doar un cuvant pe care l-am gasit. Pentru ca ne gandeam la cum sa-i spunem acestei arte martiale pe care o practicam iar shizaam este un cuvant fara un inteles. Are sunet dar nu are semnificatie. Nu pui interpretare in el. Poate exprima enorm de multe lucruri. Si nu vreau sa-l fixez cu o singura semnificatie. Si in fiecare dintre elevii mei va avea o alta manifestare. Acum invata lucruri de la mine si felul cum vor transmite mai departe va fi in felul lor individual. De aceea am spus:

WDP is the Clan SHIZAAM is the Plan !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.