Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

20 de puncte de acupunctura pentru practicantii artelor martiale interne

Cunostintele de baza despre puncte de acupunctura importante sunt o resursa de informatie pretioasa pentru practicantii artelor martiale.

Multi practicanti sunt interesati de localizarea si semnificatia acestor puncte. Cunoasterea lor poate ajuta la tratarea diverselor accidentari si boli si poate ajuta la imbunatatirea sanatatii. De asmenea, prin cunoasterea lor ajuta la intelegerea functionarii corpului si este utila pentru practicantii de Qi Gong si Nei Gong

O mare parte a practicantilor care au incercat sa studieze puncte de acupunctura au renuntat foarte repede la aceasta idee, simtindu-se coplesiti de multitudinea de informatii greu de retinut. Sunt posibile mai multe abordari –  din punctul de vedere al practicii martiale, al tratarii bolilor sau al Qigongului.

Du Mai - vasul guvernator Ren Mai - vasul conceptiei
Du Mai – vasul guvernator Ren Mai – vasul conceptiei

In acest articol sunt prezentate simplificat cele mai importante 20 de puncte ale corpului care. Cele mai multe dintre acestea sunt situate pe cele doua vase: DuMai si RenMai.

Vei invata aceste 20 de puncte si semnificatiile lor. Nu este necesar sa cunosti toate puctele de acupunctura (sunt sute). Nici cei care practica acupunctura iun general nu le cunosc pe toate, iar cei care le cunosc nu le folosesc. Majoritatea acupuncturistilor folosesc de obicei in jur de 40-60 puncte care produc rezultate clinice in mod consecvent.

Invata cateva dintre acestea si incearca sa le activezi prin masaj pentru a-ti imbunatati sanatatea sau alina durerea. Simte aceste puncte si vei incepe sa le cunosti cu adevarat.

Invata denumirile lor in limba chineza si traducerea lor pentru ca aceasta iti ofera adesea informatii despre functie sau localizare.

Cele 20 de puncte importante ale corpului uman

1. 會陰 Huiyin (Confluenta Yin)

huiyin Huiyin este amplasat pe vasul Ren (al conceptiei) este punctul de intalnire pentru Du Mai, Ren Mai si Chong Mai si este punctul in care se aduna yinqi-ului di intregul corp. Huiyin este opus din punct de vedere anatomic punctului Baihui de pe Dumai (care este punctul de confluenta al yangqi-ului). In timp de Huiyin este amplasat in centrul perineului, Baihui este pe crestetul capului.

2. 關元 Guanyuan (Pass of the Origin)

guanyuan Guanyuan este cunoscut si ca Dantian. Acest punct este amplasat pe partea anterioara a corpului. Este opusul lui Mingmen (poarta vietii). Guanyuan este legat de punctul Qihai si uneori impreuna alteori separat sunt denumite Dantian. Qi-ul se aduna si este depozitat in Guanyuan si Qihai  in timpul exercitiiloe de qigong pentru rinichi. Acest punct imbunatateste sanatatea si intareste rinichii.

3. 氣海 Qihai (Marea de Qi)

qihai Qihai este un punct pe vasul Ren (al conceptiei) si este cunoscut si cu denumirea Xia Qihai (Xia = inferior, de jos). In timpul qigongului aici se aduna qiul. Acest punct sprijina satatea rinichilor.

4. 膻中 Shanzhong (Mijlocul Pieptului)

shanzhong Shanzhong este cunoscut si ca Shang Qihai (Marea Superioara de Qi). Este un punct de intalnire al Qiului aflat la confluenta mai multor meridiane: Splina, Rinichii, Sanjiao (trei focare) si Renmai. Pericardul se afla chiar in spatele acestui punct. Este un punct care daca este atacat poate vatama inima si daca est lovit puternic poate provoca o fractura a sternului.

5. 長強 Zhangqiang (Lung Puternic)

zhangqiang Este un punct amplasat sub varful cocisului si are mai multe denumiri. Doua dintre cele mai cunoscute sunt GuiWei (Coada Testoasei) si WeiLu (Poarta din coada). Acesta este punctul de plecare al vasului Guvernator (Du) si din el emana yangqi-ul rinichilor si migreaza pe canalul Du. Vasul Guvernator controleaza partea yang a corpului, iar acest punct este responsabil cu puterea si vigoarea organismului. Din acest motiv punctul Zhangqiang trebuie protejat. Se spune ca lovirea lui poate cauza prejudicii serioase sanatatii.

6. 命門 Mingmen (Poarta Vietii)

mingmen Este localizat intre rinichi. Aici se conecteaza si se aduna yangqi-ul. Desi Poarta vietii se afla in interiorul corpului punctul Mingmen este un punct major de interventie directa prin acupunctura asupra ei. Pentru intarirea si activarea Mingmenului se folosesc adesea moxele. Mingmen se afla in legatura directa cu Dantian. Cele 2 puncte sunt o singura entitate cu 2 expresii. In neigong miscarea interna porneste din mingmen si se conecteaza cu punctele Yongquan de pe talpi.

7. 大椎 Dazhui (Vertebra Mare)

dazhui Cunoscut si ca Marele Ciocan. Se afla localizat sub cea mai proeminenta dintre vertebrele cervicale. Dazhui este punctul de confluenta al celor 6 meridiane yang cu Dumai. Este un punct central pwntr qi-ul care intra si iese din cap si din brate. Este unul dintre punctele de blocaj din circulatia microcosmica.

8. 風府 Fengfu (Palatul vantului)

fengfu Fengfu este punctul prin care vantul intra in corp ducand la raceli, gat intepenit si amoteli ale capului si fetei. Acest punct este amplasat chiar sub punctul NaoHu (poarta creierului) cunoscut si ca YuZhen (perna de jad). Yangqi-ul care urca pe DuMai intra in creier prin acest punct. In circulatia microcosmica portiunea dintre FengFu si Yuzhen este una dintre zonele de blocaj. In artele martiale acest punct impreuna cu intreaga zona bazala a capului reprezinta o zona susceptibila la lovituri cu efect imediat asupra creierului.

9. 百會 Baihui (100 de confluente)

baihui Baihui este opus din punct de vedere anatomic lui Huiyin. Baihui este punctul in care se aduna yangul in timp ce in Huiyin se aduna yinul. Meridianele yang si Dumai toate se intalnesc in Baihui. Este cel mai inalt punct al corpului si este conectat direct la cer (yang). Din acest punct de vedere Baihui este opus punctelor yongquan care se afla in talpi si sunt conectate la pamant (yin). este punctul unde se spune ca se intalnesc cele 100 de spirite.

10. 水溝 Shuigou (Canalul de apa)

shuigou Shuigou este cunoscut si ca 人中 Renzhong (Centrul fiintei umane) este un punct amplasat pe santul subnazal. Acesta este punctul in care Qiul care circula pe Dumai intra in gura si se conecteaza cu Renmai. Shuigou este un punct foarte important pentru ca permite „readucerea la viata”. El este folosit pentru trezirea din stari de lesin sau in caz de atac de cord. De asemenea el poate fi folosit si ca tinta de atac, o lovitura puternica asupra lui putand cauza pierderea cunostintei.

11. 涌泉 Yongquan (Izvorul involburat)

yongquan Qi-ul tasneste din acest punct si urca de-a lungul corpului. In artele martiale interne Qi-ul emanat de pamant intra prin acest punct si se conecteaza cu Mingmen si rinichii. Apa din pamant se conecteaza cu focul din rinichi. Aceasta combinatie creeaza echilibru si putere. Cunoasterea si activarea Yongquan-ului este esentiala pentru un bun echilibru si pentru a genera forta folosind pamantul. In timpul exercitiilor de qigong practicantii simt legatura dintre Yongquan, Mingmen si Baihui

12. 勞宮 Laogong (Palatul muncii)

laogong Acest punct este conectat direct cu Yongquan. In Neigong orice schimbare la nivelul Yonquan implica si o schimbare la nivelul Laogong.

13. 合谷 Hegu (Jonctiunea din vale)

hegu In artele martiale interne Hegu este cunoscut sub denumirea Hukou (Gura tigrului). Spatiul dintre dintre degetul mare si aratator arata ca gura unui tigru atunci cand palma este intinsa. Palma trebuie sa fie deschisa si rotunjita pentru ca qi-ul sa poata circula in voie prin ea. Este cunoscut faptul ca acest punct are efect de calmare a durerilor de cap sau a altor probleme la nivelul capului sau al fetei. Tehnicile de Qinna folosesc presiunea pe acest punct pentru a slabi mana adversarului. Acest punct nu trebuie stimulat in timpul sarcinii deoarece creeaza efecte pucternice de miscare a qi-ului prin corp.

14. 外關 Waiguan (Trecatoarea externa)

waiguan Este localizat pe antebrat, desupra incheieturii. Waiguan este o „poarta” care, atunci cand este deschisa, permite curgerea qi-ului spre palma si degete.

15. 內關 Nei Guan (Trecatoarea interna)

neiguan Neiguan este un punct ce il completeaza pe Waiguan. Ca localizare este fix opus acestuia din urma. EWl este de asemenea o poarta ce permite Qi-ului sa curga spre palma. Neiguan este un punct important in acupunctura pentru a ameliora greata si este un punct vital ce poate fi lovit sau presat in Qinna pentru a slabi bratul si pericardul.

16. 肩井 Jianjing (Fantana umarului)

jianjing Este un punct ce controleaza curgerea in jos a Qi-ului. Din punctul de vedere al posturii corpului coborarea Jianjing relaxeaza umerii si stabilizeaza corpul astfel incat forta sa poata fi transmisa catre brat si in acelasi timp sa fie conectata cu picioarele. Daca este lovit, acest punct va slabi bratul, gatul si piciorul si va afecta echilibrul.

17. 章門 Zhangmen (Poarta Zhang / Poarta paravan)

zhangmen Este localizat la varful celei de-a 11-a coaste. Atacurile care ating acet punct pot afecta organele interne. De aceea Zhangmen este un punct tinta pentru multe tehnici din formele interne. In spatele Zhangmen-ului din partea dreapta se afla ficatul iar in spatele celui din partea stanga se afla splina. Amandoua fiind organe ce pot fi tinte usoare ce provoaca traume intense si periculoase.

18. 足三里 Zusanli (Picior 3 Li)

zusanli Zusanli (Li est o unitate de masura foarte veche pentru distante, ce a variat intre 345-645m in functie de perioada) este un punct pentru energizarea piciorului. Se spune ca stimularea acestui punct al piciorului cand esti obosit iti va da energie sa mai parcurgi inca 3 Li (cca. 1500m)

19. 手三里 Shousanli (Mana 3 Li)

shousanli Shousanli este comparabil cu Zusanli. Stimularea acestui punct amelioreaza durerile in brat si umar si dau bratului mai multa energie. Lovireas acestui punct poate paraliza bratul deoarece in spatele acestui punct se afla nervul radial

20. 三阴交 Sanyinjiao (Intersectia celor 3 Yin)

sanyinjiao Se afla pe partea interioara a gambei. In acest punct se intersecteaza cele 3 meridiane yin ale piciorului (splina, ficatul si rinichii). Este un punct important pentru durerile abdominale si problemele digestive si ginecologice. In artele martiale este o tinta predilecta pentru loviturile joasae ce poate slabi piciorul.

Surse:

http://www.internalartsinternational.com/

https://theory.yinyanghouse.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.