Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania
Wudang Kung Fu Bucuresti – WDP Romania

Wudang Kung Fu si Zhang San Feng

Artele martiale din Wudang, cunoscute sub denumirea de Wudang Kung Fu, Wudang Gong Fu, Wudangquan sau Wudang Wushu au ca centru principal de practica si dezvoltare muntele Wudang. Acesta este unul dintre cei mai faimosi munti din lume si este un loc sacru pentru Daoism (sau Taoism conf. transcrierii fonetice Wade-Giles). Muntele Wudang este considerat locul de nastere al artelor martiale interne, acolo unde ascetul daoist Zhang San Feng a invatat practicile daoiste si conform legendei a obtinut nemurirea. El a fost cel care a creat arta martiala cunoscuta acum sub denumireaTaijiquan-ul (sau Tai Chi Chuan). In cinstea lungii sale istorii si a mostenirii culturale bogate dar si pentru frumusetea sa extraordinara, muntele Wudang a fost declarat sit de interes mondial de catre U.N.E.S.C.O. in 1994.

Zhang SanFeng

Zhang San Feng s-a nascut in provincia Liaodong in timpul dinastiei Yuan sub numele Zhang Jun Bao. Familia sa traia in Longhu in provincia Jiangxi. Tatal sau era un expert in prezicerea viitorului cu ajutorul astrelor si pentru ca a anticipat situatia favorabila ce ar urma daca s-ar muta in Liaodong au facut acest lucru inintea de nasterea lui Jun Bao.

Cand avea varsta de 5 ani Zhang Jun Bao suferea de o boala care i-a provocat pierderea vederii. Tatal sau auzise despre niste preoti daoisti din apropiere care cunosteau niste metode speciale de a vindeca bolile asa ca l-a dus pe micul Jun Bao la acestia si dupa o saptamana acesta era vindecat. Unul dintre preoti l-a indragit pe Zhang Jun Bao si l-a luat ca discipol incepand sa-l invete caligrafie si arte martiale. Ca toti tatii, si tatal lui Jun Bao isi dorea pentru acesta o viata cat mai infloritoare si se astepta ca, ajuns la varsta maturitatii, acesta sa sustina un examen de stat pentru o functie in guvern. Doar ca Zhang Jun Bao nu era interesat sa intre in politica. El iubea artele martiale si ii placea sa viziteze vechile temple. Ceva mai tarziu a acceptat o functie oficiala in guvernul local dar la care a renuntat repede si a decis sa se reintoarca in Liaodong si sa isi petreaca timpul intr-un templu parasit.

Intr-o zi, la templu, a cunoscut un calugar daoist. Au discutat o noapte intreaga ca doi prieteni vechi si dupa despartirea de acesta Zhang Jun Bao a inceput sa-si doresca o viata singuratica in care sa fie fie liber ca pasarile si ca norii. Si-a petrecut urmatorii ani vizitand diverse locuri si studiind artele martiale. La un moment dat, cand a vizitat provincia Shanxi si-a dat seama ca acel calugar pe care il cunoscuse in urma cu cativa ani era Qui Chu Ji, un discipol al renumitului Wang Chong Yang.

Zhang Jun Bao s-a mutat apoi la templul Jin Tai din Baoji si a fost acceptat ca discipol de catre maestru daoist Huo Long. A cunoscut astel daoismul in profunzime si si-a lumele de San Feng insemnand Cer si Pamant (conform celor 8 trigrame San reprezinta Cerul sau qian, iar Feng reprezinta Pamantul sau kun).

Zhang San Feng aparea si disparea fara urma. S-a stabilit in muntele Wudang si s-a inspirat de lupta dintre un cocor si un sarpe pe care a privit-o. A incorporat cunostintele sale de arte martiale cu alchimia interna daoista si a creat ceea ce mai tarziu va fi numit Taijiquan 13 si este adesea considerat sinonim pentru wudangquan care este insa un lermen mult mai larg si include multe stiluri dintre care cele mai cunoscute sunt Baguazhang (palma celor 8 trigrame) si Xingyiquan (boxul formei si al intentiei).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.